Wat is RIMYI?

Het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI), gelegen in Pune, India, is als een bedevaartsoord voor duizenden yogabeoefenaars van over de hele wereld. Wanneer je het Instituut bezoekt, krijg je een echt idee van de Iyengar Yoga-methode bij de bron. Dit is een ongelooflijk verrijkende, uitdagende en inspirerende ervaring.
RIMYI is het hart en de ziel van Iyengar Yoga. Een bezoek aan het Instituut is om uit de eerste hand de erfenis van het leven en de leringen van BKS Iyengar te ervaren.
Lessen in asana en pranayama, evenals workshops, worden gegeven door leden van de Iyengar-familie en senior docenten die direct onder BKS Iyengar hebben gestudeerd. Er worden ook speciale lessen voor vrouwen, kinderen, sporters en mensen met medische aandoeningen aangeboden. Het Instituut, opgericht op 19 januari 1975, is gewijd aan Smt. Ramamani Iyengar, de geliefde vrouw van Yogacharya BKS Iyengar. Smt Ramamani ondersteunde en inspireerde Iyengar om yoga over de hele wereld te doceren.

Op weg naar RIMYI

Reizen naar Pune is een opwindende en meeslepende ervaring, en het Instituut is een ideale plek om je beoefening te verdiepen onder begeleiding van de Iyengar-familie. De meeste beoefenaars blijven een maand in Pune en beoefenen dagelijks tussen de drie en vijf uur yoga. Hoewel het niet mogelijk is om in het Instituut te verblijven, is er voldoende betaalbare accommodatie op loopafstand.

Pune

Pune is een grote stad, ongeveer 300 km ten zuidoosten van Mumbai op het hoge Deccan-plateau. Het is een geweldige plek om te verkennen, met een rijke lokale scene. Pune is een belangrijk centrum voor de telecommunicatie-industrie, met een gerespecteerde universiteit, veel hogescholen en een verscheidenheid aan industrieën.

Lessen volgen bij RIMYI

Het bijwonen van lessen bij RIMYI geeft je een diep gevoel van de nederigheid, kracht en het hart van de Iyengar-leermethode. Bezoekers volgen één les per dag en een persoonlijke oefening in groepsverband. Wanneer je het Instituut bezoekt, heb je ook de mogelijkheid om enkele lessen te observeren.

Naar RIMYI?

Aanvragen bij RIMYI worden rechtstreeks ingediend bij de secretaris van het Instituut. De door het Instituut gestelde voorwaarden zijn als volgt:

  • je zou Iyengar Yoga ten minste 8 jaar moeten hebben beoefend en moet 8-10 minuten regelmatig omgekeerde houdingen, zoals Sirsasana, Sarvangasana, beoefenen.
  • Voordat je lessen volgt, moet je minimaal het inleidende hoofdstuk van Light on Yoga van BKS Iyengar hebben gelezen en bekend zijn met de termen en principes die in dat hoofdstuk worden behandeld.
  • Vrouwen moeten weten wat ze moeten doen tijdens de menstruatie.
  • Houd er rekening mee dat lessen over het algemeen één tot twee jaar van tevoren worden geboekt.