bks iyengar

De grondlegger van Iyengar yoga, Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar, was een van 's werelds meest vooraanstaande yogaleraren. Hij was niet alleen een toegewijde leraar en student, maar schreef ook veel boeken over yogabeoefening en filosofie, waaronder de belangrijkste Light on Yoga (1966).
BKS Iyengar wijdde zijn leven aan het beoefenen, bestuderen en onderwijzen van yoga. Hij wordt vaak de ‘vader van yoga’ genoemd. Hij was een warme, charismatische en veeleisende leraar, die zowel een opmerkelijke zelfdiscipline als een enorme passie had om zijn kennis over te brengen aan leerlingen over de hele wereld.

vroege jaren

BKS Iyengar werd geboren op 14 december 1918 in Bellur, India als 11e in een gezin van 13 kinderen, verhuisde op 5-jarige leeftijd naar Bangalore, en verloor op zijn 9e zijn vader. Hij overwon op jonge leeftijd extreme armoede en ziekte (malaria, tuberculose, buiktyfus en ondervoeding) door yoga. Op zijn 15e stemde de yogi Sri Tirumalai Krishnamacharya ermee in om hem naar Mysore te laten verhuizen, zodat hij yoga zou kunnen beoefenen om zijn gezondheid te verbeteren. Iyengar had echter een moeilijke relatie met zijn leraar, die de jonge Iyengar vaak verwaarloosde en weinig instructie gaf, en voorspelde dat de stijve, ziekelijke tiener een mislukkeling zou zijn. Iyengar zette echter door en zegevierde over zijn moeilijkheden. Op 18-jarige leeftijd verhuisde hij naar Pune (India) om yogalessen te geven.

carrière

In 1952 ontmoette BKS Iyengar violist Yehudi Menuhin. Dit was een cruciaal moment in Iyengars onderwijscarrière. Hij begon met Menuhin te reizen en veranderde van een relatief obscure yogaleraar naar een internationale goeroe, en opende uiteindelijk verschillende instituten op zes continenten. Onder zijn leerlingen waren romanschrijver Aldous Huxley, actrice Annette Bening en ontwerper Donna Karan, evenals verschillende prominente Indiase figuren, waaronder cricketspeler Sachin Tendulkar en Bollywood-ster Kareena Kapoor. Iyengar leerde zelfs koningin Elisabeth van België op 85-jarige leeftijd op haar hoofd te staan.

BKS Iyengar wordt alom gevierd als de man die yoga naar het Westen bracht. In 1966 publiceerde hij zijn eerste boek, Light on Yoga (1966), dat een internationale bestseller werd. In 1975 opende Iyengar het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute in Pune, ter nagedachtenis aan zijn vrouw Ramamani Iyengar (1943–1973). Hij stopte officieel met lesgeven in 1984, maar bleef actief door lezingen te geven, speciale lessen te verzorgen en boeken te schrijven. Iyengars dochter Geeta (1944-2018), zoon Prashant en kleindochter Abhijata Sridhar zetten de erfenis van BKS Iyengar voort en hebben internationale bekendheid gekregen als leraren.
Iyengar stierf op 20 augustus 2014 in Pune, 95 jaar oud. Hij had zes kinderen - zoon Prashant en vijf dochters Geeta, Vanita, Suchita, Sunita en Savitha en vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.

benadering van yoga/lesgeven

BKS Iyengar begeleidde zijn studenten om asana's op veel verschillende manieren te oefenen om hen te helpen de grotere diepten van elke asana te begrijpen. Zijn methode sprak in eerste instantie studenten aan vanwege het fysieke uithoudingsvermogen en de vereiste flexibiliteit en door studenten op deze manier te betrekken, was Iyengar in staat om mensen uit alle lagen van de bevolking te leren over de diepere spirituele en filosofische aspecten van yoga.

Iyengar stond ook bekend om zijn therapeutische benadering van yoga. Hij begon manieren te bedenken om studenten die bij hem kwamen met speciale problemen te helpen door te onderzoeken hoe de asana's op zijn eigen lichaam werkten. In de vroege jaren 80, na een scooterongeluk waarbij zijn ruggengraat ernstig beschadigd raakte, onderzocht hij het gebruik van rekwisieten om mensen te helpen yoga te beoefenen ondanks moeilijkheden. Sportteams, dansers, muzikanten en vele anderen hebben geprofiteerd van de Iyengar-methode van yoga bij hun herstel van blessures en ziekte.

publicaties

Light on Yoga (1966) blijft de belangrijkste tekst voor Iyengar Yoga-studenten en -leraren over de hele wereld. Het is vertaald in 17 talen en meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht. Maar BKS Iyengar heeft meer geschreven. De meest populaire publicaties zijn Light on Pranayama (1985), The Tree of Yoga (2002), Light on the Yoga Sutras of Patanjali (2002), The Art of Yoga (2005) en Light on Life (2006).